Arkitektur

Rabothytta har ei tomt man bare kan drømme om. Blant annet derfor bestemte vi i lille Hemnes Turistforening oss for å gjøre noe ekstra. Gi tilbake til samfunnet, sette pris på at vi fikk denne muligheten. Og vi ville også sette opp et bygg som hører til. Ikke et standard ferdighytteprodukt. Så vi leide inn noe av det beste Norge – og verden – kan by på av arkitekter, Jarmund/Vigsnæs Arkitekter (www.jva.no). De er mellom annet kjente for Sysselmannsgården og Forskningsparken i Longyearbyen og Turtagrø på Sognefjellet.

Når hytta nå står der er vi overbeviste om at vi har gjort gode valg. Og at arkitektene vi valgte var de som passet oss og prosjektet aller best.

rabot-natt-16-9-redigert-web-komprimert
Rabothytta høsten 2013.

Funksjon

Hemnes Turistforening ønsker med Rabothytta å gi et attraktivt tilbud til hele skoleklasser og samtidig til paret eller familien. Området er et fantastisk laboratorium for alle typer naturfag, idretts- og friluftsfag og for undervisning innenfor klima. Derfor er hytta planlagt for å gi sengeplass til 30 personer. Med seks soverom og et soveloft/hems er det plass til alle.

Et annet vesentlig krav var opplevelsen av hytta som et naturlig element i naturen. Ikke bare skal hytta passe inn, men når den besøkende kommer inn skal hytta yte omgivelsene rettferdighet med generøse vindusflater og med en god farge- og materialbruk.

Materialvalg

Vi ønsker å bygge med kortreiste høykvalitets materialer der vi kan. Trenor Vinuder på Hemnesberget var tidlig ute med å tilby vinduer. For å tåle det særs krevende klimaet på 1200moh ved Okstindbreen har vi fått vinduer med sikkerhetsglass og aluminiumskledning. Fra skogeiere i bygdene i nærheten har Hemnes Turistforening fått tettvokst gran som vi har produsert ytterkledning og innvendig panel/golv av. Utvendig skal trevirket ikke behandles. Vedlikeholdet skal dermed bli minimalt. 

Sammen med arkitektene har vi arbeidet mye med kontakten med naturen også når man er inne. De generøse vindusflatene gir en utsikt som rett og slett tar pusten fra folk. Fargene fra ytterveggene (grå) går igjen inne i fellesarealene, og omramminger rundt vindu og dører er i stil innvendig de samme som utvendig.

Plantegninger

Utkast til sikringshytte

2 kommentarer til «Arkitektur»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *